ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΗ αμβλυωπία ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη  είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ελαττωμένης οπτικής οξύτητας στα παιδιά. Αφορά το 2% του παιδικού πληθυσμού.

ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αμβλυωπία ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη  είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ελαττωμένης οπτικής οξύτητας στα παιδιά. Αφορά το 2% του παιδικού πληθυσμού. Οφθαλμοσκοπικά δεν διαπιστώνεται κάποια βλάβη του βυθού.

Είναι βεβαιωμένο πειραματικά στα ζώα και κλινικά στον άνθρωπο ότι υπάρχει μια κρίσιμη περίοδος που αφορά τα πρώτα εφτά με εννέα χρόνια της ζωής κατά την οποία η στέρηση καθαρού οπτικού ερεθίσματος καταλήγει σε αμβλυωπία. Η όραση αναπτύσσεται και τελειοποιείται κατά την παιδική ηλικία σε συνδυασμό με την ωρίμανση του νευρικού συστήματος όπου όμως απαραίτητος παράγοντας είναι η οπτική εμπειρία.

Με αυτό το δεδομένο ο ορισμός της αμβλυωπίας εμπλουτίζεται και με τις περιπτώσεις όπου κάποια οργανική βλάβη προκαλεί θολερότητα στην όραση. Η ύπαρξη θολού ειδώλου αποτελεί αιτία επιπλέον ελάττωσης της οπτικής οξύτητας (αμβλυωπία) η οποία επιδέχεται θεραπείας. Τέτοιες οργανικές βλάβες που προκαλούν αμβλυωπία είναι: λεύκωμα κερατοειδούς, μερικός καταρράκτης, θόλωση υαλοειδούς, αλφισμός, συγγενές γλαύκωμα, υποπλασία ή ατροφία οπτικού νεύρου, συγγενής νυσταγμός, κολοβώματα ίριδας – χοριοειδούς.

Οι συνηθέστερες αιτίες της αμβλυωπίας είναι:

 ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ

Εμφανίζεται στις διάφορες μορφές στραβισμού πάντα ετερόπλευρη οφείλεται στην υποχρεωτική απώθηση της εικόνας του παρεκκλίνοντα οφθαλμού όταν η παρέκκλιση είναι μόνιμη. Η συνεχής απώθηση καταλήγει στην μείωση της όρασης του παρεκκλίνοντα οφθαλμού.

Η οπτική οξύτητα είναι από μερικά δέκατα έως αντίληψη κινουμένης χειρός η φωτός.

ΑΝΙΣΟΜΕΤΡΩΠΙΑ

Εκ γενετής – η διαφορά στην ευκρίνεια των ειδώλων που σχηματίζονται στους δύο αμφιβληστροειδής δυσκολεύει την ταύτιση των εικόνων από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να απωθείται η εικόνα του οφθαλμού με την μεγαλύτερη αμετρωπία. Εμφανίζεται συνήθως όταν ο οφθαλμός με την μεγαλύτερη διαθλαστική ανωμαλία είναι Υπερμετρωπικός ή έχει Αστιγματισμό. Η κατάσταση αυτή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα (διόρθωση αμετρωπία με γυαλιά, κάλυψη υγιούς οφθαλμού) οδηγεί σε αμβλυωπία του οφθαλμού με την μεγαλύτερη αμετρωπία.

ΕΞ ΑΝΟΨΙΑΣ

Παθολογικές καταστάσεις όπου ο σχηματισμός του ειδώλου στον αμφ/δή εμποδίζει κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Δεν δίνεται η ευκαιρία φυσιολογικής αναπτύξεως της όρασης. Τέτοιες καταστάσεις είναι ο συγγενής καταρράκτης, η θόλωση του κερατοειδούς, αιμορραγία υαλοειδούς, συγγενής πτώση του άνω βλεφάρου.

Η έγκαιρη άρση του εμποδίου κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του ατόμου, επιφέρει αποκατάσταση της όρασης.

Η κάλυψη του υγιούς οφθαλμού αποτελεί την παλαιότερη και αναντικατάστατη μέθοδο θεραπείας όπως πρώτος ο De Buffon το 1743 πρότεινε.

Η θεραπεία με κάλυψη του υγιούς οφθαλμού ποικίλει όσον αφορά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (κάλυψη πολλών ωρών) με τα παιδιά της σχολικής ηλικίας (κάλυψη όλες τις εξωσχολικές ώρες). Υπάρχουν  και παιδιά που αδυνατούν να συμμορφωθούν και να δεχθούν την κάλυψη του υγιούς ματιού. Ο αποκλεισμός της κοντινής όρασης με  ατροπίνη μπορεί να αποδώσει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σημαντικός παράγοντας στην καλή έμφαση της θεραπείας αποτελεί η πρώιμη και σωστή διόρθωση κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας. Όλα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας πρέπει να ελέγχονται για τυχόν διαθλαστικές ανωμαλίες και να φορούν τα κατάλληλα γυαλιά. Τα σωστά γυαλιά προσφέρουν την καθαρότητα του ειδώλου το οποίο αποτελεί το πρώτο ερέθισμα για την βελτίωση της οπτικής οξύτητας. Η κάλυψη του υγιούς οφθαλμού εξαναγκάζει το οπτικό σύστημα του αμβλυωπημένου σε συνεχή άσκηση και καλυτέρευση της οπτικής οξύτητας.

Συμπερασματικά  θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης της θεραπείας της αμβλυωπίας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης καλής οπτικής οξύτητας. Η σωστή και πρώιμη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών καθώς και η συμμόρφωση γονέων και παιδιών με το σχήμα της θεραπείας είναι οι καθοριστικοί παράγοντες της αποκατάστασης της οπτικής οξύτητας στα παιδιά με αμβλυωπία.